Заява УАЮ на підтримку законопроєкту про протидію дискримінації

2021-09-15

 

 

10 вересня 2021 року Українська асоціація юдаїки виступила з офіційною заявою на підтримку Проєкту Закону України № 5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації». Заяву надіслано на адресу профільних комітетів Верховної Ради України.

Шановні народні депутати!

Українська асоціація юдаїки висловлюється на підтримку ухвалення Проєкту Закону України № 5488 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо боротьби з проявами дискримінації».

Викликає значне занепокоєння факт почастішання випадків переслідування громадських активістів(ок) та нападів на офіси ЛҐБТ-організацій в Україні впродовж останнього часу (див. приклади за посиланням). Не менш тривожним симптомом є зростання чисельності випадків поширення в інформаційному просторі мови ворожнечі. У наш час злочини, скоєні на ґрунті ненависті та нетерпимості до меншин, виокремлених за будь-якою ознакою, зазвичай не кваліфікуються правозахисними органами як такі. Цій ситуації, серед іншого, сприяє термінологічна невизначеність поняття «нетерпимість» в українському законодавстві. Згаданий законопроєкт, визначаючи нетерпимість як «відкрите, упереджене, негативне ставлення стосовно категорії осіб, відмінних за такими ознаками, як раса, колір шкіри, політичні, релігійні та інші переконання, статева приналежність, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, громадянство, сімейний і майновий стан, сексуальна орієнтація, гендерна ідентичність, місце проживання, мова, або іншими ознаками», закладає умови для появи ефективних інструментів розслідування злочинів ненависті та притягнення до відповідальності за їх скоєння.

УАЮ вважає за доцільне підтримати законопроєкт № 5488, спрямований на протидію дискримінації за будь-якою ознакою, і підтримує позиційну заяву низки організацій щодо необхідності його ухвалення.