Представники Української асоціації юдаїки прочитали лекції в Одесі (8–9 квітня 2019)

Odessa

 

8–9 квітня 2019 року члени УАЮ провели низку заходів у Одесі. На факультеті історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечнікова відбулися лекції президента УАЮ Віталія Черноіваненка та вченого секретаря асоціації Сергія Гіріка. 

Віталій Черноіваненко прочитав лекцію про месіанство в єврейській релігійній традиції. Виступ було присвячено походженню і формуванню месіанських ідей у юдаїзмі та відмінностям між юдейськими і християнськими уявленнями про месію.

Сергій Гірік розповів студентам-історикам про історію єврейських громад на території сучасної України в Пізньому Середньовіччі. У лекції йшлося про міграцію ашкеназів на українські землі Великого князівства Литовського й Королівства Польського, їхній правовий статус та роль в економічному розвитку Східної Європи.

Крім того, Віталій Черноіваненко й Сергій Гірік провели лекцію-дискусію «Як і навіщо вивчати єврейську спадщину? Академічна юдаїка в Україні» у стінах Єврейського музею Одеси. Під час заходу вони порушили питання про історію й перспективи єврейських студій як наукової дисципліни, а також дослідницькі й викладацькі можливості для фахівців із цієї галузі в Україні.

Під час візиту було проведено зустрічі з питань подальшої співпраці з деканом факультету історії та філософії ОНУ імені І.І. Мечнікова В’ячеславом Кушніром і доценткою кафедри філософії та методології пізнання Оленою Петриківською, співкерівницею загальноуніверситетського факультативу з юдаїки та ізраїлезнавства.

Фотозвіт із заходів доступний за посиланням.