Відгуки випускників 2017 року про навчання на магістерській програмі з юдаїки в НаУКМА

Відеовідгуки випускників 2017 року про могилянську магістерську програму з юдаїки

 

unnamed (2)_0.jpg

 

Випускниця Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Тетяна Бородіна – про навчання на програмі:

Написати, що могилянська магістерська програма з юдаїки важлива і потрібна, не вимагає складних зусиль, адже це справді так. Водночас, коли берешся пояснювати це знайомим, то часом стикаєшся зі стереотипним уявленням. Якщо ти історик, то апріорі всі пророкують тобі кар’єру шкільного вчителя.
— Ой, повторіть, будь ласка, яка у вас спеціалізація? Що? Юдаїка? А це що таке? Ну, коротше кажучи, ви – вчитель. Ні?
— Ні!
Усупереч суспільним уявленням, ми — не вчителі, ми – дослідники єврейської історії. Водночас юдаїка в Україні потребує як дослідників, так і викладачів.
Для мене, як для молодої дослідниці, було дуже важливим те, що тут я не лише знайшла цікаву тему для дослідження, але й програма надала мені всі можливості для її вивчення на належному науковому рівні. Стажування у Єврейському університеті в Єрусалимі було надзвичайно плідним для моєї дослідницької роботи, адже саме там я змогла безпосередньо попрацювати з джерелами, що стали основою для моїх студій. Але головне те, що на програмі я отримала неймовірне натхнення для подальшої наукової діяльності. Його джерелами стали високий професіоналізм викладачів, цікаві курси та додаткові можливості для саморозвитку, які надавала програма. Магістерська програма з юдаїки в НаУКМА дійсно робить усе, аби підготувати висококваліфікованих фахівців. Отож, якщо ви бажаєте стати спеціалістом у галузі єврейських студій і, врешті-решт, зрозуміти різницю між івритом і їдишем, вступайте на магістерську програму з юдаїки!

 

unnamed (3).jpg

 

Випускниця Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Надія Уфімцева – про навчання на програмі:

Моє зацікавлення юдаїкою триває понад десять років, проте на бакалавраті в моєму попередньому університеті історію та культуру євреїв викладали лише епізодично. Тому, дізнавшись про започаткування магістерської програми з юдаїки в Києво-Могилянській академії, я поставила собі за мету туди вступити. Навчаючись, я могла спостерігати за розвитком програми, за тим, як зростає зацікавленість у ній. Програма постійно розвивається. Щороку її відвідує все більша кількість запрошених гостьових лекторів із цікавими курсами найрізноманітнішої тематики, відбувається чимало семінарів, презентацій книг та інших цікавих заходів. Окремо хотіла б згадати декілька моментів, завдяки яким навчання на програмі стало одним із найкращих досвідів у моєму житті. По-перше, це відкрита, приємна атмосфера, де студенти мають можливість вільно обмінюватися думками й відкривати для себе нові можливості для розвитку. Це місце, куди хочеться приходити, і яке, що дуже важливо, приємно рекомендувати друзям, знайомим та всім, хто цікавиться єврейськими студіями. По-друге, це наші викладачі, справжні фахівці з юдаїки, які щиро вболівають за свою справу та завжди готові допомогти. По-третє, це мої колеги-одногрупники, люди, що або відкривали для себе незнайомий світ юдаїки, або вже були добре обізнані з ним, з якими було весело та цікаво обговорювати теми курсів, ділитися знахідками, подорожувати разом під час практики. Роки навчання насправді промайнули дуже швидко, але я маю надію, що отримані знання і досвід я зможу використати і примножити далі у своєму житті.

 

unnamed (5).jpg

 

Випускниця Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Катерина Освальд – про навчання на програмі:

Я очікувала, що магістерська програма з юдаїки в НаУКМА матиме на мене вплив, але я недооцінювала ті зміни, які вона принесе в моє життя. Коли я відкрила для себе академічний світ юдаїки, я почала відчувати себе частиною єврейської культури. Навчання було насиченим і цікавим, не в останню чергу завдяки іноземним гостьовим лекторам із престижних університетів світу. Ми мали змогу прослухати курси різної тематики, отримати базові знання з івриту та їдишу. Я отримала безцінний досвід під час стажування у Єврейському університеті в Єрусалимі та під час практики у Львові та Києві. Кваліфіковані викладачі змогли спрямувати мене в моїх наукових інтересах. Це, у свою чергу, допомогло мені взяти участь у науковому семінарі від Меморіалу «Яд Вашем» у Єрусалимі, а також в освітньому курсі, організованому Українським центром вивчення історії Голокосту та Меморіалом «Будинок Ванзейської конференції». Після двох років навчання я захистила (під керівництвом Сергія Гіріка) свою магістерську роботу на «відмінно». Тепер я знаю, куди рухатись далі у своїй науковій діяльності. Навчання на програмі не просто принесло мені знання, безцінний досвід, нові знайомства та друзів. Без перебільшень, два роки на магістерці з юдаїки кардинально змінили моє життя і світогляд. Майбутнім вступникам я хочу побажати: коли ви маєте таку можливість, щоб навчатись на такій програмі, не втратьте її!

 

unnamed (6).jpg

 

Випускник Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Антон Ситор – про навчання на програмі:

Протягом двох років я мав честь навчатися на магістерській програмі з юдаїки в НаУКМА. Це було не тільки величезним задоволенням, але й грандіозною відповідальністю для мене. Воно й не дивно, адже програма є відродженням давніх традицій гебраїстики в Могилянці. Впевнений, цей новий початок для юдаїки в Україні має всі шанси стати фундаментом великого майбутнього. Для цього є всі підстави: сильний і активний викладацький склад магістерської програми, зростання інтересу до академічної юдаїки з боку студентства, активізація проектів з юдаїки в різних університетах, що сприяє взаємопідтримці дослідників. Два роки навчання були сповнені постійними відкриттями. Тепер, обертаючись назад, я хочу подякувати викладачам і кураторам програми за всі ті зусилля, які вони спрямували на нас. Ці зусилля вже принесли свої перші плоди у вигляді успішно захищених дипломних робіт із юдаїки. Але справжні результати ще попереду! Вони стануть помітні тоді, коли випускники поширюватимуть у своїх середовищах адекватне й позбавлене безглуздих стереотипів знання про єврейський народ, його тисячолітню історію і безцінну культурну спадщину, та розвиватимуть українсько-єврейський діалог.

 

unnamed (7)_0.jpg

 

Випускниця Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Олена Стамова – про навчання на програмі:

Моєю основною сферою діяльності є організація освітніх програм у єврейській громаді. Завдяки навчанню на магістерській програмі з юдаїки в НаУКМА я змогла систематизувати вже набуті знання, а також поглибити розуміння єврейської історії та культури. Під час навчання я отримала безцінні навички дослідницької праці, змогла ознайомитися зі специфікою роботи в архівах і бібліотеках під час літньої практики, а курс їдишу допоміг мені працювати з відповідними історичними джерелами. Гостьові курси на програмі читали відомі фахівці з провідних університетів світу. Щиро дякую засновникам програми за можливість отримати якісну освіту! Дуже вдячна всім викладачам і координаторам, особливо Віталію Черноіваненку та Олексію Хамраю.

 

unnamed (8)_0.jpg

 

Випускник Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Олексій Танцюра – про навчання на програмі:

Навчання на магістерській програмі з юдаїки в Могилянці стало новим і особливим досвідом для мене. Воно завжди було насичене значною кількістю курсів, які допомогли не лише зрозуміти сутність академічної юдаїки, осягнути її актуальність, а й надали можливість дізнатися багато нового з єврейської історії, культури та літератури. Усе це поступово і не без допомоги чудових викладачів, які є справжніми фанатами своєї справи, сприяло розширенню наукового кругозору та побудові міцного фундаменту для подальших академічних досліджень. Якщо хтось ще має сумніви щодо вступу на магістерську програму з юдаїки – відкиньте їх! Це того варте!

 

unnamed (9).jpg

 

Випускниця Магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Анастасія Новосядла – про навчання на програмі:

Після закінчення бакалаврату з історії в НаУКМА переді мною постав нелегкий вибір, де продовжити своє подальше навчання. Вступ на магістерську програму з юдаїки був одним із пріоритетних варіантів. І з часом я зрозуміла, що зробила правильний вибір, оскільки ці два роки були захоплюючими та продуктивними. За цей час я здобула чимало нових знань у царині єврейської історії та культури, познайомилася з великою кількістю цікавих дослідників, знайшла гарних друзів серед своїх нових одногрупників. Магістерська програма з юдаїки також означає можливості. По-перше, продовжити розвиватися в напрямку історичних студій, по-друге, вивчати іврит і їдиш, та, по-третє, відвідувати прекрасні гостьові лекції блискучих викладачів-науковців. Окрім цього, завдяки магістерській програмі з юдаїки я отримала можливість стажуватися у Єврейському університеті в Єрусалимі та стати учасницею семінару «Перлини культури їдиш» у Вільнюсі. Після проходження цього шляху я усвідомлюю, що два роки не промайнули даремно. Дякую всім викладачам, координаторам та організаторам програми за можливість навчання на першій в Україні магістерській програмі з юдаїки!

 

Фото: Алекс Берк