Публічна лекція Максима Мартина «Кримські караїми: між міфом і трагедією» (10 листопада 2019)

Lecture_Martyn_10-11-19_600x849.jpg

 

Українська асоціація юдаїки, магістерська програма з юдаїки в НаУКМА та єврейський центр «Халом» запрошують 10 листопада о 19:30 на лекцію Максима Мартина «Кримські караїми: між міфом і трагедією», що відбудеться в рамках науково-популярного лекторію УАЮ «Євреї України: від Давньої Русі до Незалежності».

Спільнота кримських (східноєвропейських) караїмів у наш час нараховує не більш ніж 2000 членів. Тим не менш, ця невелика громада опинилася в центрі пристрасних академічних суперечок ще в середині XIX ст. Історія невеликого етносу переплелася з найбільш цікавими загадками історії Східної Європи. Формування національної ідентичності цієї групи і її «деєвреїзація» відбувалися в атмосфері скандалів, звинувачень у науковій непорядності, інтриг і фальсифікацій. Цей процес, що тривав майже століття, став певною мірою зразком для подібних процесів націєтворення.

Караїмські громади існували в Галичі, Луцьку, Києві, литовських містах тощо. Яким чином мікроетнос, що сформувався переважно на території України, зміг подолати шлях, який не вдалося завершити деяким значно більшим східноєвропейським народам, — одне з питань, на які спробує відповісти лектор.

Про лектора:

Максим Мартин — завідувач відділу «Юдаїзм» Львівського музею історії релігії. Готує дисертацію про караїмський цвинтар Чуфут-Кале на програмі єврейських студій Українського католицького університету. Брав участь у багатьох епіграфічних експедиціях у Західній Україні та Криму. Упорядник каталогу «Ритуальне юдейське срібло з фондів Львівського музею історії релігії» (2018).

Лекція відбудеться у неділю 10 листопада 2019 року о 19:30 у приміщенні єврейського центру «Халом» (вул. Казимира Малевича 86-о, ауд. 302).

Вхід безкоштовний, форму для реєстрації розміщено за посиланням.

Реєстрація триває до 22:00 9 листопада.

Подія на Фейсбуці.

Лекторій Української асоціації юдаїки відбувається за сприяння Голландського єврейського гуманітарного фонду.