Помер український дослідник юдаїки Анатолій Кержнер

2021-04-20

 

 

Українська асоціація юдаїки з великим сумом сповіщає, що 18 квітня пішов із життя відомий знавець єврейської культури України та Східної Європи Анатолій Кержнер.

Анатолій народився 1 жовтня 1979 року у Вінниці. Наприкінці 1990-х – на початку 2000-х навчався на історико-філософському факультеті Міжнародного Соломонового університету, де отримав ступінь спеціаліста з історії. Крім того, вивчав юдаїку, яку тоді в Україні викладали лише в цьому університеті. Серед прослуханих ним університетських курсів — іврит, їдиш, всесвітня історія євреїв, історія євреїв України, історія Голокосту.

У 2000-х він також навчався в аспірантурі Інституту сходознавства імені А. Ю. Кримського НАН України, був науковим співробітником Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України (кабінет єврейської культури). Працював над дослідженням про життя і творчість єврейського письменника Реувена Брайніна.

Анатолій був учасником численних літніх шкіл, семінарів, конференцій із юдаїки, які організовували Міжнародний їдиш-центр Всесвітнього єврейського конгресу у Вільнюсі й академічний центр «Сефер» у Москві. Упродовж багатьох років Анатолій приватно викладав охочим іврит і їдиш.

Після переїзду у 2015 році Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського з окупованого Криму до Києва Анатолій Кержнер, як фахівець із юдаїки, активно допомагав започатковувати єврейські студії в цьому закладі освіти.

Як зазначає д-р Мордехай Юшковський, Анатолій прекрасно опанував мову їдиш, не менш майстерно її викладав і перекладав із неї. Він був автором різноманітних статей із юдаїки. Йому належать три розділи в колективній монографії «Нариси з історії та культури євреїв України» (Київ: Дух і Літера, 2005), яка витримала не одне видання. Крім того, разом із Марком Файнером і Каріною Широких Анатолій є автором першого в Україні посібника з вивчення мови їдиш для початківців «Маме-лошн» (Чернівці: Букрек, 2007).

Усі колеги Анатолія цінували його високу ерудованість, енциклопедичні знання єврейської культури, скромність і порядність. Анатолій завжди приходив на допомогу, радо консультував колег.

Українська асоціація юдаїки щиро висловлює найглибші співчуття дружині Вікторії, дітям, близьким друзям, колегам і учням Анатолія. Нехай його світильник ніколи не погасне! Зіхройне леврохе.

Фото: Зорій Файн