Не стало дослідниці хасидизму Ади Рапопорт-Альберт

2020-07-06

 

проф. Ада Рапопорт-Альберт

 

Українська асоціація юдаїки з великим сумом довідалася, що 18 червня 2020 у віці 74 років, за 10 днів до її 75-річчя, перестало битися серце знаної дослідниці хасидизму, єврейської містики й ґендерної історії професорки Ади Рапопорт-Альберт.

Науковиця була ізраїльтянкою, народженою 1945 року, себто перед проголошенням єврейської держави в Палестині, але переважну частину свого життя вона провела у Великій Британії. Там вона, зокрема, викладала в Університетському коледжі Лондона та очолювала департамент гебраїстики і єврейських студій цього ж закладу.

Крім того, проф. Рапопорт-Альберт не була байдужою до українських академічних справ. Упродовж років вона радо консультувала колег в Україні, допомагала становленню журналу «Judaica Ukrainica», бувши членкинею його редколегії. Восени 2020 року дослідниця планувала виступити на міжнародній конференції УАЮ «"Розкриваючи секрети". Хасидизм і Гаскала на українських землях».

Президент УАЮ д-р Віталій Черноіваненко від імені президії й академічної ради асоціації висловлює щирі співчуття родичам проф. Рапопорт-Альберт та колегам із Університетського коледжу Лондона.

Зіхрона лівраха. Хай буде благословенна її пам’ять.

Фото: ucl.ac.uk