Членкиня УАЮ Надія Уфімцева розповіла про дослідження колекцій юдейських книг

Nadia

 

28 вересня на історичному факультеті Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка відбулася публічна лекція аспірантки Національного університету «Києво-Могилянська академія» Надії Уфімцевої на тему «Народ книг: колекції юдейських видань у Кам’янці-Подільському». Лекторка – випускниця магістерської програми з юдаїки НаУКМА, членкиня Української асоціації юдаїки, директорка програми опису предметів юдаїки в музеях України Асоціації єврейських організацій та общин України (Вааду України), дослідниця історії єврейського книгодрукування та історії читання.

Під час лекції Надія Уфімцева розповіла про власне дослідження колекцій юдейських книг із фондів Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника. Слухачі мали можливість ознайомитися з історією єврейського книгодрукування і особливостями книг, що входять до складу колекцій, та специфікою їхнього вивчення. Крім того, було розглянуто приклади маргінальних записів, що дає можливість створити певне уявлення про читача чи користувача окремо взятої книги. Лекторка торкнулася і питання необхідності простеження історії формування колекцій та труднощів, пов’язаних із дослідженням провенансу колекцій із фондів К-ПДІМЗ. На завершення Надія Уфімцева наголосила, що до цього часу в Україні бракує подібних досліджень юдейських видань, а тому перед науковцями постає чимало перспективних напрямів для роботи.

Під час обговорення після лекції слухачі цікавилися не лише історією книгодрукування, але й загалом історією єврейської громади Кам’янця-Подільського, традиціями та культурою єврейського народу.