Завершилося літнє стажування в Ізраїлі для магістрантів НаУКМА у 2019 році

Стажування

 

З 21 липня по 18 серпня 2019 року четверо магістранток кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія» отримали змогу попрацювати над своїми дослідницькими темами в галузі єврейських студій у Ізраїлі, зокрема, у таких інституціях, як Національна бібліотека Ізраїлю, бібліотека Єврейського університету в Єрусалимі, Центральний архів історії єврейського народу, Центральний сіоністський архів, Ізраїльський центр документації сценічних мистецтв та Інститут В. Жаботинського в Тель-Авіві, а також консультувалися з ізраїльськими науковцями.

Учасницями цьогорічного стажування стали:

– Софія Корн, студентка МП «Юдаїка», дослідницька тема: «Історико-культурний контекст рукописної пам’ятки “Сефер га-хешек”» (тьютор: проф. Моше Росман, Бар-Іланський університет);

– Єлизавета Мучнік, студентка МП «Юдаїка», дослідницька тема: «Журналістська діяльність Володимира (Зеева) Жаботинського в 1891–1903 роках» (тьютор: д-р Дмітрій Шумський, Єврейський університет у Єрусалимі);

– Валерія Оржиховська, студентка МП «Юдаїка», дослідницька тема: «Вплив соціально-політичних процесів на діяльність єврейських театральних колективів Правобережної України (1876–1905)» (тьютор: д-р Гілель Казовський, Музей історії євреїв у Росії);

– Катерина Папакіна, студентка МП «Юдаїка», дослідницька тема: «Образ євреїв Києва в період Директорії за матеріалами періодики та еґо-документів» (тьютор: д-р Гілель Казовський).

У рамках стажування було організовано і проведено семінари: «Holocaust Memory in Israel» (лектор: проф. Дан Порат), «Jewish Studies: Schools and Trends in Jewish Historiography» (лектор: д-р Ілля Лур’є) та «Research Approaches to Studying East European Jewish History» (лектор: д-р Семен Ґольдін).

У межах екскурсійної програми учасниці стажування відвідали найвизначніші культурно-історичні пам’ятки Старого міста та нової забудови Єрусалима й ознайомилися з археологічною колекцією Музею Ізраїлю.

Програму стажування організували магістерська програма з юдаїки в НаУКМА та Міжнародний центр університетського викладання юдаїки Єврейського університету в Єрусалимі за підтримки Фонду «Надав», Вааду України та Української асоціації юдаїки.
 

Відгуки учасниць стажування

Софія Корн: 
«Стажування – це унікальна можливість торкнутися світового корпусу знань із теми свого дослідження й консультуватися з найкращими фахівцями з неї. Це особливо важливо, коли, як у моєму випадку, ідеться про майже не досліджену проблематику. Коли в мене виникали питання чи спостереження щодо рукопису, який я аналізую, мій тьютор професор Моше Росман завжди був готовий допомогти. Окрім можливостей для навчання й чудової програми, стажування дало мені досвід життя в Єрусалимі. Я відчула унікальність цього міста. Це посилило моє зачудування його розмаїттям, процвітанням різних ідентичностей і можливістю несподіваного. Я намагалася використати кожну можливість, щоб здобути нові знання у галузі єврейських студій: розмовляла івритом усюди, де могла; зустріла людей, які говорили їдишем, і попрактикувалася з ними. Неймовірно вдячна спонсорам і організаторам за цей досвід, ідеальні умови, чудову програму й шанс працювати в таких бібліотеках і з такими людьми».

Єлизавета Мучнік:
«Програма стажування принесла для мене чимало користі. Під час стажування моє натхнення й дослідницький запал перетворилися на цілеспрямований науковий інтерес. Спочатку я була трохи розгублена, не знала, з чого почати, не вірила в новизну своєї дослідницької роботи. Але після стажування я значно краще уявляю, як будуватиму її впродовж другого навчального року. Не можу не відзначити, наскільки сильно мене захопило місто Єрусалим. Його краса, звуки, його «золотистість» назавжди залишаться в моєму серці. Я по-новому відкрила для себе столицю Держави Ізраїль. Дійсно чудово, що стажування організовано саме в Єврейському університеті в Єрусалимі. Я дуже ціную зусилля, яких доклали спонсори й організатори, щоб воно відбулося. Усе було турботливо продумано так, щоб ми з колежанками змогли провести цей час із користю і задоволенням».

Валерія Оржиховська:
«Цього літа мені випала велика честь брати участь у стажуванні в Ізраїлі. Кожен молодий дослідник юдаїки мріє побувати у такій впливовій академічній установі міжнародного рівня, якою є Єврейський університет в Єрусалимі, поспілкуватися з провідними спеціалістами й отримати їхні консультації, зануритися в атмосферу наукового життя, познайомитися з колегами з інших країн, напрацювати джерельну базу для майбутньої магістерської роботи. Усе це уможливила праця організаторів і підтримка спонсорів програми, за що їм велика подяка. Упродовж стажування переді мною було відкрито двері не лише бібліотек, а й архівів і фондосховищ, до яких мають вільний доступ усі зацікавлені. Це мене приємно здивувало. Керівники цих установ радо надавали інформацію щодо матеріалів, допомагали порадами і створювали умови для комфортної роботи». 

Катерина Папакіна:
«Місячне стажування в Єврейському університеті в Єрусалимі – це корисна практика спілкування та наукової діяльності. Завдяки приязним співробітникам університету та якісній підготовці програми стажери мають змогу прослухати лекції з концептуальних проблем єврейської історії. Кількість і якість літератури в бібліотеках дає можливість дослідникові повноцінно ознайомитися із історіографією з обраної теми. Стажери можуть у режимі онлайн переглядати безліч наукової літератури та навіть завантажувати її на власні електронні носії чи у віртуальні сховища, що є недоступним або коштовним в Україні. Призначені для стажерів консультанти (тьютори), поважні ізраїльські інтелектуали, скеровують роботу в бібліотеках й архівах та дають корисні поради щодо подальшого написання магістерської роботи. А насиченість екскурсійних турів дозволяє учасникам стажування побачити історичні й археологічні пам’ятки Єрусалима різних епох».

Фотографії зі стажування 2019 року ви можете переглянути в альбомі на Фейсбуці.