У Чернівцях відбулася Міжнародна пам’ятна конференція з мови та культури їдиш

Чернівці

 

6–9 серпня 2018 року в Чернівцях відбулася Міжнародна пам’ятна конференція з мови та культури їдиш. У ній узяли участь 34 дослідники з 12 країн. Місце проведення заходу невипадкове – саме тут 110 років тому, 1908 року, було організовано першу конференцію з мови їдиш. Саме в цьому місті їдиш уперше публічно назвали однією з національних мов єврейського народу.

Конференцію приймав Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича. Вона мала міждисциплінарний характер – серед учасників були не лише лінгвісти, а й історики, культурологи, мистецтвознавці, етнографи. Академічний патронат над заходом здійснював президент Всесвітньої ради культури їдиш, голова Ізраїльської асоціації україністів, професор Єврейського університету в Єрусалимі Вольф Москович.

На конференції виступили знані дослідники: лінгвіст Довід Кац (Вільнюський університет), історик і культуролог Валерій Димшиц (Європейський університет у Санкт-Петербурзі), етнограф Михаїл Членов (Московський державний університет імені Михайла Ломоносова), лінгвіст Сіріл Асланов (Університет Екс-Прованс, Франція) та інші.

Доповідачі й учасники дискусій висловили низку цікавих думок щодо сучасного стану й перспектив збереження та розвитку мови їдиш.

Одночасно з конференцією в Чернівцях відбулися Дні єврейської культури. У рамках цього заходу було організовано виставки творів єврейських художників Буковини та старих видань мовою їдиш, вечір єврейської поезії, низку тематичних концертів у філармонії тощо.

Конференція і Дні єврейської культури відбулися за підтримки «Українсько-єврейської зустрічі» (Ukrainian Jewish Encounter), Всесвітнього єврейського конгресу, Асоціації єврейських організацій та общин України (Вааду України), київської філії Євразійського єврейського конгресу та Міжнародного центру їдишу Всесвітнього єврейського конгресу.

З програмою конференції можна ознайомитися за посиланням.

Фото: Антоніна Вишневська