УАЮ оголосила спеціальну номінацію фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки»

цвинтар

 

Українська асоціація юдаїки оголосила спеціальну номінацію в рамках конкурсу фотографій «Вікі любить пам’ятки – 2018».

У межах конкурсу фотографій пам’яток для Вікіпедії та вікіпроектів запрошуємо позмагатись за першість у спеціальній номінації «Єврейська спадщина».

До 30 вересня триває конкурс пам’яток культурної спадщини України, ініціатори якого прагнуть зібрати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини і розмістити їх у Вікісховищі, що дасть змогу проілюструвати статті Вікіпедії – вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей в усьому світі.

До цього змагання долучаються сотні осіб, серед яких є як професійні фотографи, так і аматори. Такі конкурси дозволяють привернути увагу широкої громадськості до стану пам’яток. На початку цього року вийшов матеріал BBC про руйнування єврейських пам’яток в Україні.

Ми прагнемо посприяти збереженню й документуванню цієї частини культурної спадщини України.

Cписок пам’яток, які пропонуються для участі у спецномінації, можна переглянути за посиланням.

Цього року ми вирішили зосередитися на синагогах та єврейських цвинтарях. Список не остаточний і доповнюватиметься впродовж конкурсу. До нього включено як об’єкти єврейської культурної спадщини, які мають офіційний статус пам’яток в Україні (наприклад, Бердичівська велика хоральна синагога, Старий єврейський цвинтар у Львові тощо), так і ті, що не мають такого статусу, як-от синагога та єврейський цвинтар у місті Турка, Львівська область. Пам’ятки, які не мають офіційного статусу, відзначатимуться лише в межах цієї спецномінації.

Участь у конкурсі за спецномінацією братимуть усі фото, завантажені в рамках конкурсу «Вікі любить пам’ятки – 2018». Таким чином, спецномінація охоплюватиме і ті знімки єврейських пам’яток, які було додано до Вікісховища до оголошення номінації.

Переможцями стануть автори трьох найкращих фото за оцінками спеціального журі, до якого входять президент Української асоціації юдаїки, співкерівник магістерської програми з юдаїки в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» Віталій Черноіваненко, вчений секретар УАЮ Сергій Гірік та директорка Музею НаУКМА, членкиня УАЮ Таїса Сидорчук.

Переможці отримають призи від Української асоціації юдаїки.

Детальніше про умови конкурсу.

Фото: Wikimedia.org, автор – Іван Седловський (ліцензія CC-BY-SA-4.0).