Оголошення про конференцію «Повертаючи східногалицьке єврейство із забуття: до сторіччя Якова Хонігсмана»

2022-01-26

 

 

Міжнародна конференція

Повертаючи східногалицьке єврейство із забуття:
до сторіччя Якова Хонігсмана

6–7 грудня 2022, Львів (дату проведення конференції перенесено: 29–30 березня 2023)

Організатор: Українська асоціація юдаїки

Українська асоціація юдаїки оголошує прийом заявок на міжнародну наукову конференцію, присвячену сторіччю з дня народження Якова Хонігсмана (1922–2008).

Зусиллями знаного історика й економіста Якова Хонігсмана, сто років від дня народження якого відзначається 29 грудня 2022 року, на межі 1980-х і 1990-х років відбулося повернення з забуття невід’ємної частини історії галицького регіону — місцевої єврейської спільноти. Дослідник народився в Любліні, де здобув традиційну єврейську освіту. 1939 року він потрапив до Радянської Білорусі, де вступив до педагогічного інституту. Евакуювавшись як студент, майбутній науковець урятувався від Голокосту. Він був мобілізований до «трудової армії», а 1944 року повернувся до навчання в Києві. У другій половині 1940-х Хонігсман працював бібліотекарем і архівістом у Львові, формуючись як молодий дослідник. В умовах сталінського державного антисемітизму кінця 1940-х – початку 1950-х років і замовчування єврейської тематики в добу «Відлиги» Хонігсман не міг відкрито займатися студіями з юдаїки. Та все ж таки він знайшов вихід — темою його дисертації з історії економіки стало становлення нафтової промисловості Галичини, одну з ключових ролей у якій відігравали підприємці-євреї.

Упродовж наступних десятиліть Яків Хонігсман працював як науковець-економіст, одночасно пишучи «у стіл» праці з історії галицьких євреїв. Після краху радянської цензури в роки Перебудови він почав друкувати статті про минуле єврейських громад регіону спершу в польських наукових виданнях, а згодом і в Україні. Уже в незалежній Україні його дослідження з єврейської тематики почали виходити окремими книжками. Поряд із вивченням історії євреїв Східної Галичини у 1990-х роках одне з центральних місць в інтересах науковця посіла тема Голокосту в Західній Україні.

На конференції планується обговорити різні аспекти наукової і громадської діяльності Якова Хонігсмана — його історико-економічні дослідження, внесок в історіографію історії Голокосту, діяльність у відроджених наприкінці 1980-х років єврейських громадських організаціях Львова. Крім того, заохочуються заявки на теми, що стосуються історії євреїв Галичини (і, зокрема, Львова) у ХІХ–ХХ ст. і Катастрофи галицького єврейства.

Ключові доповідачі:
Д-рка Таїсія Сидорчук (Національний університет «Києво-Могилянська академія», Україна)
Д-рка Катерина Малахова (Інститут філософії імені Григорія Сковороди НАН України, Україна; Відкритий університет Ізраїлю)

Робочі мови конференції: англійська, українська та польська.

Учасники матимуть можливість оформити свої доповіді у вигляді статей або джерельних публікацій і подати їх до рецензованого журналу «Judaica Ukrainica» за 2023 рік.

Кінцевий термін подання заявок — 1 серпня 2022 року.

Результати відбору буде розіслано заявникам до 1 вересня 2022 року.

Організатори забезпечать учасників конференції проживанням і харчуванням.

Заявки на конференцію подаються через форму на сторінці: https://bit.ly/UAJS_conference_2022_ua.

Knopka_out ukr_1_0.png

З інших питань просимо звертатися до оргкомітету за електронною адресою: conference@uajs.org.ua.