Міні-курс Наталі Лазар «Нові напрями та підходи до вивчення Голокосту» (2–4 квітня 2019)

 

Lazar

 

Національний університет «Києво-Могилянська академія», кафедра історії, магістерська програма з юдаїки, Українська асоціація юдаїки та Центр досліджень Голокосту імені Джека, Джозефа і Мортона Менделів Меморіального музею Голокосту США запрошують відвідати міні-курс Наталі Лазар «Геноцид європейського єврейства: нові напрями та підходи до вивчення Голокосту».

Лекції відбудуться 2–4 квітня 2019 року в офісі програм з юдаїки НаУКМА (вул. Волоська 8/5, корпус 5, підвальне приміщення, ауд. 2).

Лекторка розгляне історичні передумови, що призвели до масового переслідування і знищення євреїв та інших груп жертв (ромів, пацієнтів психіатричних лікарень, політичних опонентів, радянських військовополонених, гомосексуалів і свідків Єгови тощо). Під час курсу йтиметься про події, що передували Голокосту й уможливили його. Через критичну оцінку базових понять і концепцій буде витлумачено такі терміни, як антисемітизм, расизм і нацизм, зв’язок між війною й геноцидом, ґендерний аспект історії Шоа, колабораціонізм і рух опору, концентраційні табори та ґетто. Крім того, буде окреслено основні події Голокосту, висвітлено його масштаби та пояснено, чому в наш час образ цієї трагедії посідає центральне місце в політичному й культурному житті, зокрема, порушить питання значення Голокосту в історії України.

Під час занять розглядатимуться першоджерела, обговорюватимуться історіографічні дискусії та методологічні підходи, що використовуються дослідниками Шоа.

Наталя Лазар – кандидатка політичних наук, докторантка Університету Кларк, програмна директорка Ініціативи з вивчення спільної українсько-єврейської історії та історії Голокосту в Україні (Меморіальний музей Голокосту США).

Відвідання міні-курсу вільне за умови попередньої реєстрації.
Курс передбачає попереднє ознайомлення з науковими працями. Щоб отримати літературу до курсу, заповніть реєстраційну форму за посиланням (до 22:00 30 березня 2019).

Подія на Фейсбуці.