Міні-курс Мордехая Юшковського «Їдиш: література, історія і пам'ять» (17–20 лютого 2020)

Yushkovskij.jpg

 

Міждисциплінарна сертифікатна програма з юдаїки в НаУКМА, Українська асоціація юдаїки та магістерська програма з юдаїки в НаУКМА запрошують на міні-курс Мордехая Юшковського «Їдиш: література, історія і пам'ять». Курс проводиться за підтримки Міжнародного їдиш-центру Всесвітнього єврейського конгресу.

Лекції відбудуться 17–20 лютого 2020 р. в офісі програм із юдаїки НаУКМА (вул. Волоська 8/5, корпус 5, підвальне приміщення, ауд. 2).

Опис курсу: 

Метою курсу є ознайомлення з різними періодами розвитку літератури мовою їдиш. Лектор прагне показати відображення в ній колективної, національної та універсальної історичної пам'яті, окреслити значення їдишського письменства як невід’ємної складової культурного багажу єврейського народу та східноєвропейських народів.

Під час курсу слухачі ознайомляться з творчістю письменників і поетів, які творили  їдишем на різних територіях та в різні часи, поспостерігають, як сукупність їхньої творчості відобразила історичні умови, у яких їм довелося працювати. Також буде приділено увагу вагомій фольклорній складовій літературних творів, що увічнила різні сторони єврейського народного життя — побут, традиції, звичаї, обряди, фольклор тощо.

Про лектора:

Д-р Мордехай Юшковський здобув ступінь PhD в Бар-Іланському університеті (Ізраїль). Упродовж останніх 17 років він організовував семінари з культури їдиш у Східній Європі, був генеральним директором Міжнародного комітету культури їдиш. З 2001 по 2014 роки працював інспектором із вивчення їдишу в Міністерстві освіти Ізраїлю, створив мережу курсів їдишистської культури. Очолює Центр культури їдиш в Педагогічному коледжі Левінскі в Тель-Авіві та працює академічним директором Центру культури, мови та спадщини їдиш Всесвітнього єврейського конгресу (Вільнюс, Литва). Автор близько 60 статей про культуру їдиш.

Розклад занять:
17 лютого, понеділок, 18:00,
18 лютого, вівторок, 18:00,
19 лютого, середа, 18:00,
20 лютого, четвер, 18:00

Прохання не запізнюватися!

Вул. Волоська 8/5, корпус 5,
підвальне приміщення, ауд. 2
Офіс програм з юдаїки НаУКМА

Фото: Алекс Берк