Заява УАЮ з приводу руйнування російськими окупантами об’єктів єврейської культури й місць пам’яті жертв Голокосту

2022-03-28

 

 

Академічна рада і президія Української асоціації юдаїки з обуренням і скорботою звертає увагу світової громадськості на факти руйнування російськими військами об’єктів єврейської культури і святих місць пам’яті жертв Голокосту в Україні. З болем відзначаємо, що з кожним днем війни, з кожним днем жорстоких бомбардувань і артилерійських обстрілів фіксуються нові випадки нищення пам’яток культури і меморіалів, пов’язаних із історією українського єврейства та України в цілому.

Путінський режим претендує на роль спадкоємця Радянського Союзу і присвоює собі лаври переможця нацизму. Проте, послуговуючись цинічним гаслом «денацифікації» України, він повторює злочини нацистської Німеччини. Його дії змушують здригнутися весь світ і весь єврейський народ. Яскравим прикладом цього стала доля єврейських пам’яток. 1 березня, через тиждень після початку повномасштабного вторгнення, відбувся ракетний удар по будівлі телевежі в Києві. Одна з ракет поцілила в будівлю спорткомплексу «Авангард» на території колишнього єврейського цвинтаря, впритул (за 20 метрів!) до місць масових розстрілів у Бабиному Яру.

Ще цинічнішим є руйнування єврейської спадщини Харкова. Усі основні пам’ятки архітектури й об’єкти єврейської історії міста зазнали руйнування або пошкодження. У прекрасній будівлі харківської хоральної синагоги (1913) вибуховою хвилею вибито вікна молитовного залу. У будівлі колишньої Чоботарської синагоги (1912), де тепер розташована єшива, російський снаряд пробив дах. А ранок 26 березня російські війська почали прицільним обстрілом місця знищення євреїв Харкова за нацистської окупації — Дробицького Яру. Місця, у якому було вбито до 20 тисяч євреїв.

Меморіальний парк Дробицький Яр відкрито 2002 року за участі президента України. Упродовж наступних 20 років зусиллями багатьох людей і організацій продовжувалося облаштування його території, гідно вшановувалася пам’ять жертв трагедії. Безпосередньо перед початком російського вторгнення команда музейників, у якій як один із розробників концепції та контенту брав участь голова академічної ради Української асоціації юдаїки професор Євген Котляр, підготувала проєкт інтерактивної мультимедійної музеєфікації подій Голокосту в Харкові. На наших очах Меморіал — плід зусиль кількох поколінь — перетворюється на військову мішень російських варварів.

Специфіка розташування Меморіалу у Дробицькому Яру поки що не дозволяє оцінити масштаби цих руйнувань. Скалічено пам’ятник «Древо життя», зведений у 2002 році та зроблений у формі обгорілого дерева з розгорнутими довкола гілками єврейського семисвічника — менори. Це символ скорботи за вбитими нащадками Ізраїлю.

Ми вимагаємо припинити варварську руйнацію єврейської пам’яті, єврейської спадщини й культурних пам’яток України в цілому. Для відновлення пам’яті жертв Голокосту після падіння німецького нацизму знадобилися кілька десятиліть. Гідне вшанування євреїв, убитих під час Катастрофи, а також спорудження меморіалів на їхню честь стали можливими лише після падіння СРСР і проголошення незалежності України. Тепер зловісні примари нацизму прийшли зі Сходу, з путінської Росії, прагнучи знищити цю память за лічені дні. Світ не може стояти осторонь, як робив це під час Другої світової війни. Бо ж може статися, що згадувати про трагедію й будувати нові меморіали буде нікому. І не буде для кого.

Фото: Харьков NOW