Представниці УАЮ взяли участь у семінарі «Музейний простір: Збереження та презентація предметів юдаїки»

загальне_1.jpg

 

18–20 жовтня 2017 р. у Кривому Розі відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Музейний простір: Збереження та презентація предметів юдаїки. Обмін досвідом». Організаторами семінару стали Громадська організація «Кетер» і Музей культури єврейського народу та історії Голокосту «Музей Михайла Мармера».

У роботі семінару взяли участь членкині Української асоціації юдаїки – викладачки магістерської програми з юдаїки в НаУКМА Ірина Сергєєва та Тетяна Батанова, а також випускниця програми, наразі аспірантка Докторської школи НаУКМА Надія Уфімцева.

Програму семінару було присвячено як дослідженням історії євреїв України в різні періоди, так і проблематиці вивчення й збереження музейної та бібліотечно-архівної спадщини.

Ірина Сергеєва презентувала доповіді «Архів та музей єврейського історико-етнографічного товариства (1913–1930 рр.)» і «Збереження та презентація музичної спадщини єврейських сільськогосподарських колоній». Тетяна Батанова прочитала лекцію «Збереження українсько-єврейської спадщини мовою їдиш». Ці напрацювання є результатом кропіткого дослідження колекцій Відділу юдаїки Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Надія Уфімцева у своїй доповіді «Локальна історія через музейну колекцію» поділилася досвідом дослідження окремого музейного зібрання та продемонструвала потенціал музейної юдаїки як історичного джерела для вивчення окремих єврейських громад. Окрім того, вона презентувала Проект із опису предметів юдаїки в музеях України (засновник: Ваад України), що працює з початку 2017 року вже більш ніж у 10 музеях.

На круглому столі «Збереження та розвиток колекцій юдаїки в українських музеях» учасники семінару обговорили проблеми презентації предметів юдаїки у виставках, труднощі дослідження провенансу й атрибуції та все ще недостатню кількість спеціалістів, враховуючи величину єврейської спадщини, що зберігається в музеях України. Разом із тим, було означено потенційні напрямки досліджень.

 

Сергеєва та Уфімцева_0.jpg

 

Батанова_0.jpg