Публічна лекція Тетяни Батанової «Їдиш у Києві в 1917–1919 роках» (8 грудня 2019)

Батанова

 

Українська асоціація юдаїки, магістерська програма з юдаїки в НаУКМА та єврейський центр «Халом» запрошують 8 грудня о 18:30 на лекцію Тетяни Батанової «Від жаргону до офіційної мови: їдиш у Києві в 1917–1919 роках», що відбудеться в рамках науково-популярного лекторію УАЮ «Євреї України: від Давньої Русі до Незалежності».

Історія їдишу налічує майже тисячу років, однак модерна культура цією мовою виникла лише у другій половині XIX ст. Під час загального перепису населення в Російській імперії 1897 р. 97% євреїв назвали рідною мовою «єврейську» (тобто їдиш), однак тоді він сприймався в найкращому разі як «маме-лошн» (материнська, рідна мова), а не мова політики, освіти чи високої культури. Багато хто зверхньо вважав його «жаргоном».

Їдиш уперше публічно назвали «однією з мов єврейського народу» на єврейській мовній конференції 1908 р. в Чернівцях. А падіння російської монархії в лютому 1917 р. створило передумови для всебічного розвитку цієї мови. Саме в Києві їдиш отримав шанс для повноцінного існування в усіх сферах і визнання на державному рівні. Дуже короткий, але цікавий, сміливий і по-своєму утопічний період розвитку єврейської культури в Києві 1917–1919 рр. став прикладом «нормальності» їдишу, вплинувши на політичне, громадське та культурне життя євреїв у різних куточках світу в наступні два десятиліття.

Про лекторку:

Тетяна Батанова — викладачка їдишу на магістерській програмі з юдаїки в Національному університеті «Києво-Могилянська академія». Співробітниця відділу фонду юдаїки Інституту рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Досліджує українсько-єврейські взаємини 1917–1920-х рр., єврейську культуру та мову їдиш.

Лекція відбудеться у неділю 8 грудня 2019 року о 18:30 у приміщенні єврейського центру «Халом» (вул. Казимира Малевича 86-о, ауд. 302).

Вхід безкоштовний, форму для реєстрації розміщено за посиланням

Реєстрація триває до 22:00 7 грудня.

Подія на Фейсбуці.

Лекторій Української асоціації юдаїки відбувається за сприяння Голландського єврейського гуманітарного фонду.