Публічна лекція Катерини Малахової «Хасидські традиції Пуріма» (15 лютого 2019)

 

Малахова

 

Українська асоціація юдаїки, магістерська програма з юдаїки в НаУКМА та єврейський центр «Халом» запрошують 15 лютого о 17:30 на лекцію Катерини Малахової «Хасидські традиції Пуріма», що відбудеться в рамках науково-популярного лекторію УАЮ «Євреї України: від Давньої Русі до Незалежності».

«Всі свята в майбутньому буде скасовано, і тільки Пурім не буде припинено ніколи», – каже мідраш. Для хасидів, представників єврейського містичного руху, що виник на українських теренах у XVIII столітті, Пурім є карнавалом, веселим і страшним одночасно, це — Йом-Кіпур догори ногами. Це свято набуло особливої ваги після Голокосту.

Під час лекції лекторка розгляне (почасти буквально, завдяки Youtube) давні й сучасні пурімські традиції хасидських спільнот. Слухачі дізнаються про особливості відзначення свята: що таке «п’яна трапеза» бобовських хасидів трінк-сійде, у чому магічна сила пурімшпілів, через що чорні хутряні шапки штраймли в Пурім біліють, хто виїдає печінку Гаманові, хто такий «пурімський ребе», і навіть як виглядає попкорн-штраймл…

Про лекторку:

Катерина Малахова – наукова співробітниця Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, викладачка магістерської та сертифікатної програм з юдаїки в НаУКМА, керівниця історичних досліджень ESJF European Jewish Cemeteries Initiative, координаторка проекту «Самбатіон» в Україні. Наукові інтереси: хасидизм, Гаскала, єврейська думка Нового часу, епіграфіка.

Лекція відбудеться у п’ятницю 15 лютого 2019 року о 17:30 у приміщенні єврейського центру «Халом» (вул. Казимира Малевича 86-о, ауд. 302).

Вхід безкоштовний, форму для реєстрації розміщено за посиланням.

Реєстрація триває до 22:00 14 лютого.

Подія на Фейсбуці.

Лекторій Української асоціації юдаїки відбувається за сприяння Голландського єврейського гуманітарного фонду.