Конференція «Євреї в етнічній мозаїці українських земель» відбулася в Рівному

Рівне

 

3–5 вересня 2018 року в Рівному відбулася IV Міжнародна наукова конференція «Євреї в етнічній мозаїці українських земель». Її ініціював Центр дослідження міжетнічних відносин Східної Європи, співорганізатором став Центр студій політики пам’яті та публічної історії «Мнемоніка» (Рівне). Захід підтримали Українсько-єврейська зустріч (Ukrainian Jewish Encounter) та Центр Леоніда Невзліна з вивчення російського і східноєвропейського єврейства (Єврейський університет в Єрусалимі).

Формат конференції передбачав не лише доповіді учасників із подальшим обговоренням, а й коментарі з боку дискутантів. Ними стали д-р Алексіс Гофмайстер (Базель), проф. Ярослав Грицак (Львів), проф. Максим Гон (Рівне), а також члени УАЮ д-р Владислава Москалець (Львів), д-р Юрій Радченко (Харків) і д-р Артем Харченко (Харків). Серед доповідачів було двоє членів УАЮ: Олексій Чеботарьов і Надія Уфімцева.

Захід відкривала лекція д-ра Алексіса Гофмайстера «Чотири міські простори – одна парадигма? Етнічне та неетнічне використання міського простору в пізньоімперських Ризі, Салоніках, Трієсті та Одесі» (її відеозапис буде розміщено на сайті Центру дослідження міжетнічних відносин Східної Європи).

Подальшу роботу конференції було організовано у вигляді окремих тематичних секцій. 4 вересня відбулися панелі «Євреї українських земель у довгому ХІХ столітті» й «Голокост: пам’ять та наративи». В останній день конференції було виголошено доповіді на панелях «Єврейське населення Другої Польської Республіки», «Текстові джерела з єврейської історії» й «Насильство та євреї в короткому ХХ столітті».

Під час заходу також було презентовано нові тематичні випуски журналів «Euxeinos» та «Україна модерна», присвячені українсько-єврейським взаєминам. Їх представили запрошені редактори цих видань – д-р Юрій Радченко та д-р Владислава Москалець.

З програмою конференції можна ознайомитися тут.